Rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem
Idealne danie na jesienne dni. Rozgrzewa i poprawia humor. Jednocześnie nie potrzeba do niego wiele pracy i czasu :)
Składniki (2,3 porcje):
– kilka dużych ziemniaków
– 450 g szpinak mrożony
– 200 g wędzonego łososia norweskiego
– 1 cebula
– czarne oliwki
– suszone pomidory
– 2 ząbki czosnku
– kilka łyżeczek tartego parmezanu
– sól, pieprz, mieszanka ziół: rozmaryn, tymianek, papryka słodka, cząber, bazylia, estragon
Ziemniaki ugotować na pół surowo. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać szpinak doprawić przyprawami, chwilę poddusić. Oliwki, ziemniaki pokroić w plasterki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć plasterki ziemniaków, na to ułożyć 1/3 masy szpinakowej, 1/3 łososia i oliwek. Powtórzyć to dwa razy i doprawić. Piec ok. 30 min w 200 stopniach, 10 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem.