Rozgrzewająca fasolowa zupa wegańska

14 października 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Przepis na tę rewelacyjną, rozgrzewającą zupę na sezon jesienny otrzymaliśmy od weganski z wieloletnim doświadczeniem, która poczęstowała nią redakcję. Jej wykonanie jest banalnie proste a wariantów i możliwości doprawienia naprawdę bez granic. Kluczem jej smaku jest balans warzyw, kaszy i fasoli świetnie doprawionych między innymi czarnuszką, kurkumą, ostrą i wędzoną papryką. Serwujemy ją z płatkami drożdżowymi (5 smak umami) lub dla wegetarian z parmezanem. Jeśli lubicie dania z czosnkiem możecie śmiało go dodać podczas przygotowania zupy – im więcej różnych warzyw tym lepiej, a zatem do dzieła weganie!

wegańska zupa fasolowa z warzywami

składniki:

marchew 2 sztuki

fasola biała 30 dag

pietruszka 2 sztuki

2 łyżki kaszy jęczmiennej

litr wody lub bulionu warzywnego

papryka czerwona

brokuł

fasola cukrowa

duży por

koperek

sos pomidorowy około 1 szklanki np: passata, lub zblendowane pomidory, ewentualnie koncentrat

przyprawy: sól, czarnuszka, papryka wędzona i ostra, kurkuma, ewentualnie kmin rzymski

 

Fasolę dzień wcześniej namaczamy przez całą noc, na drugi dzień zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy aby była prawie miękka, dodajemy umytego brokuła, posiekany por, startą na tarce marchew i pietruszkę (można ją posiekać w urządzeniu blendującym czy pomocniku kuchennym. dodajemy pokrojoną paprykę w dużą kostkę i gotujemy całość 20 minut, dodajemy sos pomidorowy, chwilę gotujemy, zupę doprawiamy do smaku, dodajemy płatki drożdżowe. Na koniec posypujemy koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz