Rozgrzewająca fasolowa zupa wegańska

14 października 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Przepis na tę rewelacyjną, rozgrzewającą zupę na sezon jesienny otrzymaliśmy od weganski z wieloletnim doświadczeniem, która poczęstowała nią redakcję. Jej wykonanie jest banalnie proste a wariantów i możliwości doprawienia naprawdę bez granic. Kluczem jej smaku jest balans warzyw, kaszy i fasoli świetnie doprawionych między innymi czarnuszką, kurkumą, ostrą i wędzoną papryką. Serwujemy ją z płatkami drożdżowymi (5 smak umami) lub dla wegetarian z parmezanem. Jeśli lubicie dania z czosnkiem możecie śmiało go dodać podczas przygotowania zupy – im więcej różnych warzyw tym lepiej, a zatem do dzieła weganie!

wegańska zupa fasolowa z warzywami

składniki:

marchew 2 sztuki

fasola biała 30 dag

pietruszka 2 sztuki

2 łyżki kaszy jęczmiennej

litr wody lub bulionu warzywnego

papryka czerwona

brokuł

fasola cukrowa

duży por

koperek

sos pomidorowy około 1 szklanki np: passata, lub zblendowane pomidory, ewentualnie koncentrat

przyprawy: sól, czarnuszka, papryka wędzona i ostra, kurkuma, ewentualnie kmin rzymski

 

Fasolę dzień wcześniej namaczamy przez całą noc, na drugi dzień zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy aby była prawie miękka, dodajemy umytego brokuła, posiekany por, startą na tarce marchew i pietruszkę (można ją posiekać w urządzeniu blendującym czy pomocniku kuchennym. dodajemy pokrojoną paprykę w dużą kostkę i gotujemy całość 20 minut, dodajemy sos pomidorowy, chwilę gotujemy, zupę doprawiamy do smaku, dodajemy płatki drożdżowe. Na koniec posypujemy koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami.