Rozetki ziemniaczano – serowe
Artykuł zewnętrzny
Ciekawy i smaczny sposób na podanie ziemniaków do obiadu
składniki:
- 3 ugotowanych ziemniaków
- 1 czubata szkl. startego sera
- 2 jajka
- 1/2 szkl. mleka
- do smaku: sól, papryka słodka mielona, starta gałka muszkatołowa
sposób przygotowania:
Ziemniaki zaraz po ugotowaniu utłukłam na gładką masę i dolałam mleko. Gdy wystygły dosypałam drobno starty żółty ser – akurat miałam Goudę – wbiłam jajka i doprawiłam solą, papryką i świeżo startą gałką muszkatołową, dokładnie wymieszałam. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskałam niewielkie rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 15 min. aż się zezłociły. Podałam do pieczeni z sosem cebulowo-śliwkowym, ale doskonałe są też jako gorąca przekąska z jakimś dipem.