Róże karnawałowe

12 marca 2013, dodał: taita
Artykuł zewnętrzny

50 dkg mąki 6 żółtek 6 łyżek gęstej śmietany łyżeczka proszku do pieczenia sól łyżka spirytusu olej do smażenia cukier puder do obsypania

Do mąki dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i spirytus. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Z cienko rozwałkowanego placka wycinać krążki trzech wielkości i każdy naciąć w pięciu miejscach,w różnych odstępach. Składać po 3 krążki w kolejności od największego, smarując środki białkiem, aby się zlepiły. Tak uformowane „róże” smażyć jak faworki. Po usmażeniu odsączć, obsypać cukrem pudrem i na środku każdego nałożyć odrobinę konfitur lub dżemu.



FORUM - bieżące dyskusje

Trening na prawidłowy oddech w czas…
Mi pomaga skupienie się w stresie na jakiejś poztywnej myśli, takie oddychanie jakoś...
Zupa buraczkowa z ziemniakami tłucz…
Fajny przepis tylko brak czasu ciągle na takie gotowanie, ja przez pośpiech...
Czego nie jeść przy delikatnym żołą…
Mi szkodzą np. surowe brokuły, próbowałam miksować je w koktajlach i nie daję...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Warto też zadbać o matę antypoślizgową na płytki i do wanny i nie dawać...