Skrzydełka w konfiturze z płatków róży
Aż mnie korci na nowe smaki marynat. Wystarczy , że o czymś pomyślę. Wyjęłam z zamrażarki skrzydełka, a potem nieopatrznie spojrzałam na konfiturę z płatków róży. No i bum – już się nie chciało odczepić . A co by było gdyby tak …?
A no smacznie by było. Żałuję tylko, że nie wpadłam na ten pomysł jak były świeże róże .
Czas : 1 godzina + 1 godzina w lodówce
Składniki :
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- konfitura z płatków róży
- 1 łyżka syropu różanego
- 3 łyżeczki papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka maggi w płynie
- 2 łyżki masła
- 1,5 jabłka
Umyć i osuszyć skrzydełka .Przygotować pastę przyprawową z 3 łyżek oleju , 1 łyżki konfitury z płatków róży , syropu różanego , papryki , pieprzu , soli , maggi .Natrzeć skrzydełka i zostawić na 1 godzinę .
Skrzydełka przełożyć razem z marynatą do żaroodpornego dodając masło .Podlać 1/3 szklanki wody .Szczelnie przykryć . Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić temperaturę na 200 * C i piec 45 minut od chwili kiedy piekarnik się nagrzeje .Trzeba sprawdzać pod koniec pieczenia by się nie przypiekły za mocno .
W czasie kiedy skrzydełka się pieką – z połówek jabłek usunąć gniazda nasienne .Ułożyć w garnuszku i zalać wodą i gotować aż lekko zmiękną .Przed podaniem wyjąć z wody ( niech w niej leżą by nie ostygły ) i na każdej połówce położyć łyżeczkę konfitury różanej .
Podawać z ryżem gotowanym na bulionie.