Roszponka z żurawinowym sosem vinaigrette

8 sierpnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Cranberrie-Gerichte

Jeśli chcemy czuć się dobrze w czasie upałów, warto włączyć do naszej diety produkty poprawiające tempo metabolizmu i zwiększające nasz poziom energii. W tej roli najlepiej sprawdzą się świeże warzywa, najlepiej w formie surowej. Łatwo wprowadzisz je do swojego menu np. w postaci sałatki, którą możesz zabrać ze sobą do pracy i zjeść w porze lunchu.

 

Składniki dla 4 osób:

160 g roszponki

2 łyżki żurawiny amerykańskiej (cranberry)

2 łyżki kalifornijskich orzechów włoskich

1 szalotka

2-3 łyżki czerwonego octu winnego

1-2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy

4 łyżeczki płynnego miodu

sól, pieprz

2 łyżki oleju o neutralnym smaku

3 łyżki oleju z orzechów włoskich

2 gałązki tymianku

1 kawałek sera koziego

 

 

Wykonanie:

  1. Oczyść sałatę, umyj ją dokładnie i ostrożnie osusz w suszarce do sałaty. Posiekaj grubo żurawinę amerykańską i orzechy włoskie. Orzechy włoskie upraż na patelni bez tłuszczu. Pokrój szalotkę
    w drobną kostkę.

  2. Wymieszaj pokrojoną szalotkę z octem, 1 łyżką wody, musztardą, 1-2 łyżeczkami miodu, solą
    i pieprzem. Stopniowo dodawaj po odrobinie oleju. Dodaj żurawinę i orzechy.

  3. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Pokrój ser kozi na 8 plasterków, a następnie umieść go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop pozostałym miodem i posyp listkami tymianku. Zapiekaj przez 7 minut na górnej półce w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (termoobieg nie jest zalecany).

  4. Skrop roszponkę żurawinowym sosem vinaigrette. Podawaj ją z zapiekanym serem kozim. Do tego doskonale pasuje bagietka.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Przybliżona wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna: 320 kcal / 1335 kJ

Białko: 6 g

Tłuszcze: 25 g

Węglowodany: 19 g