Rosołkowo-kaszkowo-warzywnie
Delikatna zupka – można podawać rekonwalescentom i dzieciom ( wtedy bez kostek rosołowych a ze szczyptą soli ).
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
2 duże ćwiartki z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/3 pora
1 kostka bulionu drobiowego
1 kostka bulionu wołowego
12 łyżek kaszki manny błyskawicznej
1/4 szklanki pokrojonego koperku
2 żółtka
1,5 litra wody
Zalać wodą umyte mięso i obrane i umyte warzywa. Dodać kostki bulionowe, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie przez ok 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić wywar i zmierzyć ile płynu zostało – powinno być ok 1 litra. Zmieszać kaszkę mannę z zimną wodą i wlać do wywaru. Gotować ok 5 minut aż się „rozklei”. warzywa rozgnieść widelcem na papkę i dodać do zupy razem z koprem. Rozrobić żółtka z odrobiną ciepłej zupy i wlać do garnka. Zamieszać.
Zupa jest gęsta, pachnąca. Polecam szczególnie tym których dopadnie przeziębienie. Można ugotować garnek takiej zupki i podawać choremu po pół szklanki co 2 godziny.
Można też dodatkowo wzmocnić zupę dodając zmiksowane mięso (obrane ze skórek, chrząstek i kości), lub panierować je w jajku i bułce i zrobić drugie danie lub obiad na drugi dzień.
Ja zrobiłam zupę z połowy wywaru, z drugiej połówki i połowy mięsa zrobiłam galaretki drobiowe, a resztę mięsa użyłam na II danie.