Rosół z żeberek
Artykuł zewnętrzny
1/2 kg wieprzowych żeberek
4 duże marchewki
2 duże pietruszki
1/2 dużego selera
zielona część średniego pora
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 suszony borowik
1/2 łyżki wegety
1/2 łyżki czarnego mielonego pieprzu
1/2 łyżki maggi
1000 ml wody
4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
Do zimnej wody wkładamy żeberka, jarzyny, borowika, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na bardzo małym gazie ok. 2 godzin (aż żeberka staną się miękkie). Dodajemy pozostałe przyprawy. Ziemniaki obieramy, układamy na talerzu, zalewamy rosołem. Dodatkowo na talerzu układamy tylko żeberka i marchewkę. Pozostałe jarzyny możemy wykorzystać np. do zrobienia sałatki.
Smacznego!