Rosół z pieczonych warzyw na drobiu

5 czerwca 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ten pyszny, aromatyczny i szybki stosunkowo w wykonaniu rosołek zachwyca zawsze, smakuje całej rodzinie. Jego podstawa i kluczem sukcesu sa po pierwsze warzywa opiekane a po drugie drobiowe pieczone mięso. Właściwie to zasada jest prosta: do nagrzanego piekarnika umieszczamy ulubione obrane już warzywa: całą włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę, por, ząbek czosnku) a także mięso drobiowe. Ja najczęściej daję skrzydełka kurczaka i udko. Całość pieczemy bez żadnych przypraw około 1 godziny do zrumienia produktów.

Bardzo lubię podawać ten rosół z dużą ilością zieleniny, czasem zielonym groszkiem świeżym lub z mrożonki i makaronem lub lanymi kluseczkami.

rosół na pieczonych warzywach

składniki:

obrana włoszczyzna

cebula 3 sztuki

ząbek czosnku

pół kilograma skrzydełek

udko

1,5 litra wody zimnej

pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy

świeży lubczyk

wykonanie:

Do  nagrzanego piekarnika na blachę wykładamy obrane warzywa oraz mięso. Warzywa i mięso pieczemy około godziny, aż do zrumienienia. Do zimnej wody dodajemy upieczone produkty, dodajemy liść laurowy, lubczyk,  ziele angielskie, solimy do smaku, gotujemy około godziny.

rosół z pieczonych warzyw