Ten pyszny, aromatyczny i szybki stosunkowo w wykonaniu rosołek zachwyca zawsze, smakuje całej rodzinie. Jego podstawa i kluczem sukcesu sa po pierwsze warzywa opiekane a po drugie drobiowe pieczone mięso. Właściwie to zasada jest prosta: do nagrzanego piekarnika umieszczamy ulubione obrane już warzywa: całą włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę, por, ząbek czosnku) a także mięso drobiowe. Ja najczęściej daję skrzydełka kurczaka i udko. Całość pieczemy bez żadnych przypraw około 1 godziny do zrumienia produktów.
Bardzo lubię podawać ten rosół z dużą ilością zieleniny, czasem zielonym groszkiem świeżym lub z mrożonki i makaronem lub lanymi kluseczkami.
składniki:
obrana włoszczyzna
cebula 3 sztuki
ząbek czosnku
pół kilograma skrzydełek
udko
1,5 litra wody zimnej
pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
świeży lubczyk
wykonanie:
Do nagrzanego piekarnika na blachę wykładamy obrane warzywa oraz mięso. Warzywa i mięso pieczemy około godziny, aż do zrumienienia. Do zimnej wody dodajemy upieczone produkty, dodajemy liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, solimy do smaku, gotujemy około godziny.