Rosół z literkami

28 lutego 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny


składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 skrzydełka drobiowe
  • 1 szyja z indyka
  • 2 kostki rosołowe
  • sól
  • pieprz
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • por liście
  • seler liście
  • pietruszka liście
  • lubczyk liście
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 5 szt
  • makaron literki
  • koperek do posypania jak ktoś lubi

Wodę zagotować, dodać umyte mięso i warzywa. Po zagotowaniu i zdjęciu szumowin dodać listki i ziele oraz kostki rosołowe i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodać związane w pęczek liście z pietruszki, pora, selera i lubczyku. Zagotować, przykryć pokrywką  i odstawić na kilka minut.
W drugim garnku ugotować makaron – literki. Należy ten makaron gotować na bardzo wolnym ogniu, żeby literki się nie rozpadły.
Przed podaniem rosół zamieszać, aby wydobył się cały aromat z liści. Podawać z makaronem literki, można posypać jeszcze koperkiem.
Dzieci będą zachwycone, że jedzą literki.

file1267368622



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz