Rosół z literkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 porcja rosołowa
- 2 skrzydełka drobiowe
- 1 szyja z indyka
- 2 kostki rosołowe
- sól
- pieprz
- marchew
- pietruszka
- seler
- por liście
- seler liście
- pietruszka liście
- lubczyk liście
- liść laurowy 2 szt
- ziele angielskie 5 szt
- makaron literki
- koperek do posypania jak ktoś lubi
Wodę zagotować, dodać umyte mięso i warzywa. Po zagotowaniu i zdjęciu szumowin dodać listki i ziele oraz kostki rosołowe i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodać związane w pęczek liście z pietruszki, pora, selera i lubczyku. Zagotować, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.
W drugim garnku ugotować makaron – literki. Należy ten makaron gotować na bardzo wolnym ogniu, żeby literki się nie rozpadły.
Przed podaniem rosół zamieszać, aby wydobył się cały aromat z liści. Podawać z makaronem literki, można posypać jeszcze koperkiem.
Dzieci będą zachwycone, że jedzą literki.