Rosół z domowym makaronem wg Babcigramolki

24 stycznia 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Warto się czasem poświęcić czas na ugotowanie ,, prawdziwego „ rosołu z kury z domowym makaronem .

Czas : ok. 2 godzin

Składniki :

  • ½ kury( tak ok. 1,5 kg )
  • 0,5 kg wołowiny na rosół
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 kapelusz suszonego prawdziwka
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 gałązka lubczyku
  • maggi ( lub inna przyprawa do zup – co kto lubi )
  • 1 łyżka usiekanej natki pietruszki
  • 1,5 litra wody


Makaron:

  • 1 jajko
  • mąka
  • sól

Mięso umyć , podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka . Dodać oczyszczone seler pietruszkę , por , goździk, grzybek , ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Marchew i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni i dodać do garnka ( można opiec w piekarniku ). Zalać zimna woda . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 2 godzin. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić maggi .

Jeśli w trakcie gotowania woda za bardzo wyparuje uzupełniamy tylko wrzątkiem bo inaczej rosół zmętnieje .

Nie polecam opiekania cebuli i marchewki nad gazem – substancje chemiczne zawarte w płomieniu gazowym osadzają się w takim przypadku na warzywach co nie jest specjalnie zdrowe .

Po nastawieniu rosołu przystąpić do robienia makaronu . Zagnieść mąkę( ok. ¾ szklanki ) z jajkiem i szczyptą soli . Wyrobić sprężyste ciasto. Rozwałkować na cienkie płaty ( podsypując mąką ). Płaty ciasta pokroić w paski o szerokości ok. 4-5 cm , a potem na cieniutki makaron ( ja kroję na zapałkę bo nie lubię takiego cienkiego ).Rozsypać makaron na tacce .Nastawić osoloną wodę z łyżeczką masła i poczekać aż zacznie wrzeć. Wrzucać makaron partiami i gotować aż będzie miękki ( cienki 3 minuty od wypłynięcia – grubszy dłużej ) .Odcedzić .Przelać na sicie zimną przegotowaną wodą .Dobrze odsączyć .

Podawać układając na talerzu porcje makaronu , wlewając gorący rosół .Dekorować natką pietruszki i gotowaną marchewką .

Resztę rosołu i mięso z kury użyć np. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być .

Ja używam takiego mięsa również do pieczenia pasztetu ( oczywiście dodając resztę mięs to jest pieczonego , wątróbki , boczku ).

W zasadzie z tej ilości wychodzi rosół ( i makaron ) na 3 duże porcje ( część płynu w trakcie gotowania odparowuje )

Ja lubię rosół posypany mielonym pieprzem stąd na zdjęciu pieprzniczka ( Kucharzyk )

Nie szumuję rosołu w trakcie gotowania bo ,, szumowiny ” to czyste białko .W trakcie gotowania rozpuści się wzbogacając smak rosołu , a ta odrobina która zostanie osiądzie na dnie .Nigdy mi rosół nie zmętniał pomimo tego ,ze nie ściągam szumowin .

file1264369595



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.