Rosół wołowy wg Buni

7 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ciemny, mocny, aromatyczny- bardzo lubię .

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 1 kg wołowiny – antrykot
  • 0, 3 kg wołowiny na rosół – przerośniętej – tłustej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 suszony borowik ( lub podgrzybek )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu ziarnistego czarnego
  • przyprawa do zup ( ja  daję 2 kostki bulionu wołowego )
  • 1 łyżeczka cukru
  • maggi
  • 8 szklanek wody

Obrać i umyć warzywa . Cebulę i marchew opiec na rumiano na suchej patelni lub w piekarniku ( nie polecam opiekania bezpośrednio na gazie ). Ułożyć w garnku mięso, warzywa , przyprawy, grzybek .Zalać wodą . Wsypać trochę przyprawy do zup, soli lub dodać kostki bulionowe (ja traktuję kostki bulionowe jak przyprawę do zup w paście – po prostu wole je od wszelkich granulowanych ) i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym gazie ( rosół ma  mrugać).

Wyjąć mięso i warzywa , a rosół  przecedzić . Zrobić karmel z cukru i rozprowadzić w rosole. Doprawić do smaku maggi.

Podawać z makaronem, kluskami kładzionymi, ziemniakami w plastrach. Posypywać natką pietruszki.

Powinno zostać na końcu ok.1 litra rosołu (gdyby się za mocno wygotowywał to można dolać wrzącej wody w trakcie gotowania – nie zimnej bo rosół zrobi się mętny).

file1297100971