Rosół wołowy wg Buni

7 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ciemny, mocny, aromatyczny- bardzo lubię .

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 1 kg wołowiny – antrykot
  • 0, 3 kg wołowiny na rosół – przerośniętej – tłustej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 suszony borowik ( lub podgrzybek )
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu ziarnistego czarnego
  • przyprawa do zup ( ja  daję 2 kostki bulionu wołowego )
  • 1 łyżeczka cukru
  • maggi
  • 8 szklanek wody

Obrać i umyć warzywa . Cebulę i marchew opiec na rumiano na suchej patelni lub w piekarniku ( nie polecam opiekania bezpośrednio na gazie ). Ułożyć w garnku mięso, warzywa , przyprawy, grzybek .Zalać wodą . Wsypać trochę przyprawy do zup, soli lub dodać kostki bulionowe (ja traktuję kostki bulionowe jak przyprawę do zup w paście – po prostu wole je od wszelkich granulowanych ) i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 2 godziny na małym gazie ( rosół ma  mrugać).

Wyjąć mięso i warzywa , a rosół  przecedzić . Zrobić karmel z cukru i rozprowadzić w rosole. Doprawić do smaku maggi.

Podawać z makaronem, kluskami kładzionymi, ziemniakami w plastrach. Posypywać natką pietruszki.

Powinno zostać na końcu ok.1 litra rosołu (gdyby się za mocno wygotowywał to można dolać wrzącej wody w trakcie gotowania – nie zimnej bo rosół zrobi się mętny).

file1297100971



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...