Rosól po czesku wg Babcigramolki
Rosól po czesku wg Babcigramolki
Przepis z zapisków mojej Babci. Zapisała go w 1938 roku. Kiedy Benesz z żona zatrzymali się przez przypadek w domu moich Dziadków koło Radomia. Babcia zrobiła na obiad rosół i właśnie wtedy Beneszowa powiedziała jak rosół podają Czesi. I tak to zaczęto u mnie w domu jeść rosół z ziemniakami.
Czas : ok. 2 godzin
Składniki : ½ kury( tak ok. 1,5 kg )
0,5 kg wołowiny na rosół
3 marchewki
1 duża pietruszka
1/8 selera
½ pory
1 cebula
1 goździk
1 kapelusz suszonego prawdziwka
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżeczki soli
1 gałązka lubczyku
6 małych ziemniaków młodych ( po trzy na porcję )
maggi w płynie
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
grubo zmielony czarny pieprz
1,5 litra wody
Mięso umyć , podzielić na kawałki. Włożyć do dużego garnka . Dodać oczyszczone warzywa , goździk, grzybek , ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk , sól. Zalać zimna woda . Doprowadzić do zagotowania , zmniejszyć gaz i gotować ok. 1, godziny zbierając w trakcie gotowania szumowiny. W tym czasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Obrać , pokroić w plastry. Wyjąć z rosołu mięsa i warzywa. Rosół przecedzić . Doprawić maggi . Na talerzu układać plastry ziemniaków. Zalać wrzącym rosołem . Posypać natką pietruszki . Posypać grubo zmielonym pieprzem . Udekorować ozdobnie powycinaną marchewką .
Resztę rosołu i mięso z kury użyć NP. na zrobienie galaretki z drobiu , lub z rosołu zrobić inną zupę na następny dzień , a mięso zmielić i zrobić z niego pierogi, paszteciki, naleśniki z mięsem .Z warzyw można zrobić sałatkę ( warzywa są trochę za bardzo wygotowane , ale na zwykłą sałatkę na kolację mogą być .
W zasadzie z tej ilości wychodzi rosół na 4 porcje . Jeśli tak ma być trzeba ugotować więcej ziemniaków.
nadesłane: Babciagramolka