Rosół na kaczce

19 lutego 2013, dodał: aneczka84
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • udo z białej kaczki;
  • kostka rosołowa;
  • 4 marchewki;
  • pietruszka;
  • cebula;
  • bazylia;
  • oregano;
  • sól;
  • pieprz;
  • ziarenko smaku.
  • Makaron

Opis przygotowania:

 
Do dużego garnka wlać 3/4 wody i wrzucić udko z białej kaczki. Stawiamy to na duży ogień. Dodajemy do garnka również kostkę rosołową. Kroimy w plasterki marchewkę, a wzdłuż pietruszkę. W cebulę wbijamy widelec i delikatnie przypalamy ja na najmniejszym palniku na gazie. Taka opaloną cebulę wrzucamy wraz z pokrojonymi warzywami do rosołu. Wszystko razem gotujemy już na małym ogniu, aż udo z białej kaczki będzie miękkie, a rosół nabierze dużo oczek :) jak mięsko będzie miękkie dodajemy przyprawy po kolei oregano, bazylię, sól pieprz oraz ziarenko smaku. Wszystko razem mieszamy. Rosół gotowy. :) Następnie przygotowujemy w drugim garnku wodę osoloną oraz wlewamy troszkę oleju (aby makaron podczas gotowania nie sklejał się). Przykrywamy i gotujemy na dużym ogniu. Gdy woda nam się zacznie gotować, to wsypujemy makaron. i już ogień zmniejszamy, aby był średni. Gdy makaron będzie już ugotowany to odcedzamy.

file1361301840