Rosół kluskami kładzionymi
Następna wersja rosołu. Dla mnie to pretekst do zrobienia innych potraw – pierogów , sałatki, kurczaka w potrawce itd.
Czas : 2,5 godziny
Składniki :
- 1 ćwiartka z kurczaka ( ok 0,4 kg )
- 1 kg wołowiny rosołowej
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1 kapelusz suszonego borowika
- 1 goździk
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2,5 litra wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- maggi
- pieprz czarny grubo mielony
- 2 jajka
- 7-8 łyżek mąki
Cebulę opiec na rumiano (np. na patelni bez tłuszczu ) i dać do garnka razem z resztą obranych warzyw. Dołożyć grzybek i przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, goździk, lubczyk). Mięso podzielić na kawałki i ułożyć w garnku z warzywami. Wlać wodę – lekko ją osolić i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie przez 2,5 godziny ( rosół ma tylko ,,pyrkać ,,). Wyjąć mięso. Rosół przecedzić (powinno go zostać ok 1 litra). Zrobić na małej patelni karmel z cukru, rozprowadzić rosołem i wlać do garnka. Doprawić maggi.
Zrobić ciasto na kluski z jajek, mąki i szczypty wody. Moczyć małą łyżeczkę we wrzącym rosole i nabierać nią ciasto. Kłaść kluski do rosołu (w miarę szybko). Gotować minutę od wypłynięcia. Zgasić gaz.
Podawać posypany świeżo zmielonym pieprzem wkładając obrane mięso z kurczaka (obrać ze skór , chrząstek , kości).
Z wołowiny oddzielić 2 kawałki mięsa chudego na sztukamięs. Resztę zmielić. Z połowy zrobić pierogi z reszty krokiety, naleśniki z mięsem itp.
Z tej porcji wychodzą 4 porcje zupy ( z połowy można zrobić np. pomidorową ) i 3 II Dania dla 2 osób – moim zdaniem opłaca się ugotować taki rosół .