Romans Węża z makaronem nitki

24 lutego 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

czyli pikantna zupa w chińskim stylu

35 dkg pieczeniowej wołowiny

1 duża cebula

6 łyżek ciemnego sosu sojowego

1,5 l wody

2 średnie marchewki

2 średnie pietruszki

5 dkg białej części pora

1 duży ziemniak

30 dkg wędzonego boczku

5 dkg słodkiej czerwonej papryki

5 ząbków czosnku

10 konserwowych kasztanów wodnych

10 dkg konserwowych pędów bambusa

1 konserwowa papryczka chilli

5 łyżek kiełków fasoli mung

6 konserwowych mini kolb kukurydzy

1 łyżka sosu chilli-czosnkowego

1 łyżka suszonej natki pietruszki

½ szklanki soku pomidorowego

1 szczypta cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju

5 dkg suchego makaronu Tao Tao nitki

Makaron zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty, odcedzić. Wołowinę pokroić w dużą kostkę. W garnku mocno rozgrzać olej, wrzucić mięso i obsmażyć na ciemnobrązowy kolor. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez 3 minuty ciągle mieszając. Wlać sos sojowy i wodę. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. Boczek pokroić w drobne paseczki, wytopić na patelni, odlać tłuszcz, boczek wrzucić do zupy. Marchewkę i pietruszkę pokroić w grubsze słupki, pora w plasterki, dodać do zupy. Gotować 10 minut. Ziemniaka pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka. Posolić.  Gotować kolejne 15 minut. Świeżą paprykę pokroić w paseczki, czosnek i chilli w plasterki, każdą kolbę kukurydzy podzielić na 3 części. Dodać wszystko do zupy wraz z pędami bambusa, sosem chilli-czosnkowym, kasztanami i kiełkami. Doprowadzić do wrzenia. Makaron przesiekać i również dodać do zupy razem z sokiem pomidorowym. Wsypać cukier.  Mąkę rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody. Wlać do garnka ciągle mieszając zupę. Na końcu dodać natkę.

Smacznego!

file1267022880