Rolowane pierogi struklji. Prostsze niż tradycyjne i zachwycają smakiem

Avatar photo
26 sierpnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Tradycyjne pierogi są klasyką naszej kuchni, ale ich lepienie bywa czasochłonne. Jeśli marzy Ci się domowy smak bez długiego stania przy stole, spróbuj rolowanych pierogów. To ciekawa wersja klasycznych pierogów, dzięki której w mniej niż godzinę przygotujesz sycący obiad. Smakują wybornie, a ich przygotowanie jest znacznie łatwiejsze.

Możesz przyrządzić je z różnymi farszami, ale dziś zaproponujemy wersję z mięsem oraz z kapustą i grzybami. Do ciasta potrzebujesz 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 120 ml wody, łyżkę oleju i szczyptę soli. Mąkę przesiej, zrób w niej dołek i wbij do niego jajko. Dodaj letnią wodę, olej i odrobinę soli. Zagniataj ciasto, aż będzie jednolite, sprężyste i będzie łatwo odchodzić od dłoni. Przykryj go, aby nie obsychało i zajmij się robieniem farszu. Proponujemy dwa smaczne warianty – z mięsem mielonym lub z kapustą i grzybami.

Składniki na farsz do rolowanych pierogów

Farsz z mięsem: 500 g mięsa mielonego, 15 g słodkiej papryki, 1 marchew, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz. Do miski przełóż mięso i dodaj do niego przyprawy. Papryka słodka nada całości aromatu, a sól i pieprz podkreślą smak. Niewielką marchew zetrzyj na grubych oczkach, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa dodaj do mięsa i dłonią wyrób farsz. Składniki muszą być ze sobą dokładnie połączone.

Farsz z kapustą i grzybami: 400 g podgotowanej kapusty kiszonej, dwie garście suszonych grzybów, 1 cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki mielonego kminku, sól pieprz, masło do smażenia. Grzyby podgotuj i zmiel lub posiekaj. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulkę. Następnie dodaj kapustę i grzyby. Dopraw kminkiem, solą oraz pieprzem. Na koniec wymieszaj z łyżką koncentratu pomidorowego.

Jak zrobić rolowane pierogi?

Na stolnicy rozwałkuj ciasto na cienki placek. Rozłóż na nim farsz, pozostawiając jeden długi brzeg wolny (zostaw około 2 cm marginesu). Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Wolny brzeg posmaruj lekko wodą, aby dobrze przykleił się do rulonu. Teraz pokrój rulon jak roladę, na plastry o grubości około dwóch do trzech centymetrów. Na dużej patelni rozgrzej olej lub masło do smażenia. Pierogi ułóż farszem do spodu i obsmażaj z obu stron, aż się zarumienią. Następnie podlej wodą lub bulionem (możesz wykorzystać wodę z moczenia grzybów), przykryj i duś przez 15 minut. Dzięki temu ciasto stanie się miękkie, a farsz będzie idealnie podduszony.

Rolowane pierogi są gotowe do podania od razu po zdjęciu z patelni. Możesz je okrasić smażoną cebulką, polać gęstym sosem lub posypać tartym żółtym serem. To szybkie, sycące i efektowne danie, które z pewnością zaskoczy całą rodzinę. A paniom domu z pewnością zaoszczędzi mnóstwa czasu spędzonego w kuchni. Polecamy ten przepis jako łatwiejszą alternatywę dla tradycyjnej receptury.



FORUM - bieżące dyskusje

Czy wstydzicie się nagości?
Jednak z wiekiem powinniśmy akceptować takie zmiany...
Lublin
Czasem droga twórcza artysty jest tak skomplikowana, że tylko on wie, co tak naprawdę...
O czym ostatnio zapomniałaś?
Ja ciągle zapominam zabrać wodę, a zwykle jest ciepło i zaraz chce mi się pić...
Najciekawsze miejsca na urlop nad m…
Ja lubię Jezioro Białe w powiecie gostynińskim, bardzo czyste i super plaża