Rolldogi – ciasto z parówkami

28 listopada 2012, dodał: marta101091
Artykuł zewnętrzny

Składniki

Ciasto:

70 dkg mąki

1 jajko

pół szklanki oleju

łyżeczka soli

4 mini kostki smażonej cebuli Knorr

1,5 szklanki mleka

5 dkg drożdży

2 łyżeczki cukru

Nadzienie:

50 dkg żółtego sera w plasterkach

22 parówki krótkie lub 11 długich

1 jajko

Wykonanie:

Do ciepłego, posłodzonego mleka wkruszyć drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i pokruszone kostki cebulowe – wymieszać.

W mące zrobić spory dołek wbić jajko, wlać olej i wyrośnięte drożdże.

Ciasto wyrobić – w razie potrzeby podsypując mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 min.).

Z wyrośniętego ciasta urywać nieduże kawałki i formować w dłoniach kwadraty wielkości proporcjonalnej do parówek.

Każdą krótką parówkę lub 2 kawałki przeciętej długiej parówki owinąć w plasterek sera a następnie zrolować w kwadracie z ciasta.

Układać na posmarowanej niewielką ilością oleju blaszce z piekarnika.

Ułożone na blaszce RollDogi posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 25 minut.