Rolldogi – ciasto z parówkami
Składniki
Ciasto:
70 dkg mąki
1 jajko
pół szklanki oleju
łyżeczka soli
4 mini kostki smażonej cebuli Knorr
1,5 szklanki mleka
5 dkg drożdży
2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
50 dkg żółtego sera w plasterkach
22 parówki krótkie lub 11 długich
1 jajko
Wykonanie:
Do ciepłego, posłodzonego mleka wkruszyć drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i pokruszone kostki cebulowe – wymieszać.
W mące zrobić spory dołek wbić jajko, wlać olej i wyrośnięte drożdże.
Ciasto wyrobić – w razie potrzeby podsypując mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30 min.).
Z wyrośniętego ciasta urywać nieduże kawałki i formować w dłoniach kwadraty wielkości proporcjonalnej do parówek.
Każdą krótką parówkę lub 2 kawałki przeciętej długiej parówki owinąć w plasterek sera a następnie zrolować w kwadracie z ciasta.
Układać na posmarowanej niewielką ilością oleju blaszce z piekarnika.
Ułożone na blaszce RollDogi posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 25 minut.