Roladki ze schabu z farszem jajeczno-szpinakowym

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Roladki ze schabu z farszem jajeczno-szpinakowym

Trochę więcej roboty niż z kotletami ale warto.

Czas :45 minut

Składniki :

2 duże kotlety ze schabu bez kości
1 jajko na twardo
2 płaskie łyżki szpinaku
1 łyżka pokrojonego kopru
sól
pieprz mielony
1 szklanka wody
maggi
¼ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

Kotlety rozbić tłuczkiem do mięsa jak najmocniej ( uważając przy tym by nie uszkodzić całości mięsa ) .Szpinak podsmażyć na łyżeczce masła , wymieszać z koprem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajko rozgnieść widelcem na miazgę – lekko posolić.
Mięso posolić , popieprzyć .Na każdy płat mięsa położyć warstwę masy jajecznej, na to szpinak. Zwinąć roladki .Związać nicią do pieczenia mięs .Obsmażyć na rumiano na reszcie masła i oleju. Wlać wodę i dusić na małym gazie ok. 30 minut tak by płyn odparował do połowy objętości. Wyjąć roladki i usunąć nici . Wlać śmietankę zmieszaną z mąką .Zagotować .Doprawić maggi.
Podawać przekrojone na pół z ziemniakami puree , osobno podanym sosem i surówką .

 

nadesłala: Babciagramolka