Roladki z porem i papryką w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI:
- 5 płatów filetów rybnych mintaja lub soli,
- mała, młoda, bezpestkowa cukinia,
- świeża czerwona papryka,
- por,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 2/3 szklanki wody,
- 50g miękkiego masła,
- sól, pieprz, cukier, vegeta, sos sojowy ciemny, sok z cytryny, cukier, odrobina chilli, papryka słodka, oregano,
- krótkie, drewniane wykałaczki.
PRZYGOTOWANIE:
Rybę rozmrozić, skropić obficie sokiem z cytryny i z obu stron posypać vegetą. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w krążki, delikatnie posypać sola. Pora pokroić na 5 równych odcinków, delikatnie posolić i sparzyć. Paprykę pokroić na 5 równych części i sparzyć, czosnek przecisnąć przez praskę. Każdy filet posmarować masłem, na całej długości. Tuz przy nasadzie ogona, położyć po kawałku pora i papryki i zwijać rybę ciasno w rulon, po czym spiąć drewniana wykałaczką. Podobnie postąpić z pozostałymi filetami. W 2/3 szklanki wody, rozpuścić łyżeczkę vegety (lub zamiennie polowe kostki bulionowej), dodać oliwę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, lekko kopiasta łyżkę cukru, zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę soku z cytryny, odrobinę chilli, niepełną łyżeczkę papryki w proszku, szczyptę pieprzu, wszystko wymieszać. Roladki ułożyć dość ciasno w żaroodpornym naczyniu, miedzy rybę ułożyć krążki cukinii, całość polać sosem pomidorowym i posypać oregano. Rozgrzać piekarnik, wstawić do niego naczynie z roladkami i zapiekać przez 35 minut w 180-190 stopniach, co jakiś czas podlewając wszystko wytworzonym sosem. Podawać na gorąco. Tuz przed zakończeniem pieczenia, można posypać roladki startym, żółtym serem.