Roladki z piersi kurczaka z camembert
Artykuł zewnętrzny
Rok temu pojechałam do swojej przyjaciółki w odwiedziny. Razem studiowałyśmy, spędzałyśmy ze sobą prawie każdy dzień. A najlepsze były herbatki w kuchni. Uwielbiałyśmy te spotkania. Pukałam do jej pokoju i pytałam: masz ochotę na chwilę towarzystwa? :) Wymieniałyśmy się smakami.
Od niej nauczyłam się pić herbaty smakowe, zwłaszcza Pu-Erh, trochę inaczej jeść. Może inaczej: pokazała mi różne połączenia i smaki. Panna J. pozwala sobie od czasu do czasu na kurczaka, chleba i słodkości nie zobaczę w jej kuchni. Figurkę ma extra. Pozazdrościć!!!! :*
Jak się wtedy zobaczyłyśmy a byłam u niej po raz pierwszy w sierpniu, zapytała mnie co zjemy? Zaczęłam myśleć. Pytam: czy zjesz pierś z kurczaka? Ona: tak! Postanowiłam zrobić
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 ser camembert
przyprawy do kurczaka,
gyrosa i kebaba
pieprz
sos:
jogurt grecki
przyprawa tzatziki z prymatu (jest najlepsza)
Jak przygotowujemy:
Pierś z kurczaka filetujemy na kilka płatów
Przykrywamy folią i delikatnie rozbijamy
Przyprawiamy pieprzem, przyprawą do kurczaka, gyrosa i kebaba
Delikatnie kropimy oliwą z oliwek i odstawiamy filety do lodówki na 1 h
Po godzinie filety faszerujemy serem camembert, który kroimy w plastry
Każdy filet faszerujemy i zawijamy
Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 45 min na termoobiegu przy 150 C
W tym czasie jogurt zaprawiamy przyprawą tzatziki
Oczywiście ser rozpuści się pod wpływem temperatury, ale to nic nie szkodzi, gdyż później można polać właśnie tym serem delikatnie pierś z kurczaka i w ten sposób mamy sosik serowy.
Nie jest to ciężkie danie. Idealnie nadaje się na imprezy, spotkania.
Pannie J. bardzo smakowało to danie. Zjadła kilka roladek, byłam ucieszona.
Mogę przyznać, że to danie to mój maleńki debiut,
bo na jednym z ważniejszych przyjęć w moim życiu
pojawiło się na stole. I teść, który jest tradycjonalistą zajadał się.
Kwestia przypraw robi swoje!
I na niedzielny obiad była powtórka
przygotowałam roladki z pieczonymi ziemniaczkami.