roladki z  łososia

5 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki dla 4 osób:

300 g wędzonego łososia norweskiego w plastrach
½ łyżeczki przyprawy do ryb Prymat
100 g sera risotta
1 cebula
1 łyżka parmezanu
Sól czosnkowa Prymat, pieprz czarny mielony Prymat
Szczypta tymianku Prymat i bazylii Prymat
50 ml koniaku

Sos:
150 ml jogurtu naturalnego
Sok z ½ cytryny
2 łyżki czerwonego kawioru
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Szczypta kopru Prymat
Szczypta cukru

Przyrządzanie:

Kurki oczyścić, umyć i podsmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i koniak, całość doprawić do smaku bazylią, tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem, a następnie całość odstawić do wystudzenia.

Przygotować sos: połączyć jogurt z kawiorem, dodać sok z cytryny i odrobinę kopru. Całość doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Ser przełożyć do miski, dodać podsmażone kurki i parmezan, a następnie dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Plastry wędzonego łososia norweskiego oprószyć przyprawą do ryb Prymat, na każdym z nich ułożyć łyżkę masy z sera ricotta i kurek, a następnie zawijać formując roladki.

Roladki podawać ze schłodzonym sosem jogurtowym udekorowane świeżym koperkiem.

źródło: www.prymat.pl