Roladki z boczku, z wątróbką i owocami

4 stycznia 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Prosta i bardzo smaczna przystawka, doskonała na sylwestrowe albo karnawałowe przyjęcie – robi się bardzo szybko i ładnie wygląda

składniki:

  • 20 plastrów chudego boczku wędzonego parzonego
  • ok. 30 dkg wątróbki z kurczaka
  • 20 śliwek suszonych b/pestek
  • 2,5 gruszki (u mnie oczywiście Konferencje)
  • 3-4 łyżeczki mielonej papryki (ja dałam słodką, ale jeśli ktoś woli może dodać ostrą)
  • 3 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
  • do smaku: sól, ew. pieprz ziołowy
  • 1-2 łyżki oleju do posmarowania naczynia
  • 20 wykałaczek lub szpadek do spięcia roladek
  • sposób przygotowania: Plastry boczku nie mogą być zbyt cienkie bo będą nam się rozrywać podczas zawijania. Wątróbkę trzeba opłukać, dokładnie osuszyć i każdą podzielić na pół. Gruszki obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wątróbkę odrobinę solimy – chyba, że boczek jest bardzo słony (ja posoliłam i zaręczam, że nie stwardniała). Każdy plaster boczku posypujemy mieloną papryką, pieprzem ziołowym i rozmarynem, układamy przy jednym brzegu kawałek surowej wątróbki, jedną śliwkę i ósemkę gruszki, dokładnie zwijamy i spinamy wykałaczką lub szpadką. Układamy w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym olejem i zapiekamy przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podajemy na gorąco. Roladki można przygotować kilka godzin wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. To prosta, ale bardzo smaczna przystawka.

    file1294136389



    FORUM - bieżące dyskusje

    Wattpad - korzystacie?
    Ja ciągle korzystam z wymian książek, jednak papierowe są najlepsze dla mnie.
    Gdzie nocować w podróżach objazdowy…
    A może z air b'n'b? To też fajna opcja w większych miastach.
    Koszt ślubu i wesela na 100 osób?
    Wreszcie ludzie się opamiętali z zapraszaniem dawno nie widzianej rodziny i tylko najbliżsi...
    Przyjęcie do przedszkola a szczepie…
    Oj, niedługo już się skończy samowolka, do żłobka i przedszkola nie przyjmą i...