Roladki z bakłażana z serem feta

3 października 2013,
dodał: Zafira
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 2 bakłażany
– opakowanie sera feta
– łyżka soku z cytryny
– pęczek szczypiorku
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka mielonej papryki
– pół łyżeczki nasion kminku
– pół szklanki oliwy lub oleju
– sól
– pieprz
– imbir

Każdy bakłażan pokroić wzdłuż na 6 plastrów, oprószyć solą i polać sokiem z cytryny. Rozłożyć na talerzu i odstawić na około 10 minut aż puszczą sok. Szczypiorek zanurzyć w osolonym wrzątku, spłukać pod bieżącą zimną wodą i dobrze osączyć. Zrobić marynatę: obrać i posiekać czosnek, wymieszać z papryką, kminkiem i oliwą, wstawić do lodówki. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, piec około 3 minuty na grillu aż ściemnieją, zdjąć z grilla i gorące zanurzyć w marynacie, wstawić do lodówki na 2 godziny. Pokroić ser feta na 12 kawałków, każdy owinąć plastrem bakłażana i związać szczypiorkiem, polać resztkami marynaty, oprószyć solą i pieprzem.
Jeśli nie możesz grillować bakłażana możesz go ewentualnie upiec w piekarniku.

33



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....