Roladki z bakłażana z serem feta
Składniki:
– 2 bakłażany
– opakowanie sera feta
– łyżka soku z cytryny
– pęczek szczypiorku
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka mielonej papryki
– pół łyżeczki nasion kminku
– pół szklanki oliwy lub oleju
– sól
– pieprz
– imbir
Każdy bakłażan pokroić wzdłuż na 6 plastrów, oprószyć solą i polać sokiem z cytryny. Rozłożyć na talerzu i odstawić na około 10 minut aż puszczą sok. Szczypiorek zanurzyć w osolonym wrzątku, spłukać pod bieżącą zimną wodą i dobrze osączyć. Zrobić marynatę: obrać i posiekać czosnek, wymieszać z papryką, kminkiem i oliwą, wstawić do lodówki. Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem, piec około 3 minuty na grillu aż ściemnieją, zdjąć z grilla i gorące zanurzyć w marynacie, wstawić do lodówki na 2 godziny. Pokroić ser feta na 12 kawałków, każdy owinąć plastrem bakłażana i związać szczypiorkiem, polać resztkami marynaty, oprószyć solą i pieprzem.
Jeśli nie możesz grillować bakłażana możesz go ewentualnie upiec w piekarniku.