Roladki z bakłażana i wołowiny

3 października 2013,
dodał: zofya
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 2 duże bakłażany
– 350 gram mielonej wołowiny
– średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– pęczek natki pietruszki
– białko z dwóch jaj
– puszka krojonych pomidorów
– łyżeczka oregano
– 3 łyżki oliwy
– sól, pieprz, papryka mielona

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w plastry wzdłuż o grubości 1 cm. Posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wytrzeć kropelki w suchy ręcznik papierowy. Posiekać cebule i czosnek, na patelni podsmażyć. Dodać mięso, dusić około 10 minut. Zestawić z ognia, dodać natkę, sól, pieprz, paprykę. Białka rozbić widelcem, zanurzyć w nich plastry bakłażana. Smażyć przez minutę z każdej strony. Pomidory wymieszać z oregano, nagrzać piekarnik. Na plasterkach bakłażana układać farsz, zrolować i spiąć wykałaczką. Na dno naczynia żaroodpornego kłaść pomidory a na nich roladki.Piec około 30 minut.

roladki



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...