Roladki z bakłażana i wołowiny

3 października 2013, dodał: zofya
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 2 duże bakłażany
– 350 gram mielonej wołowiny
– średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– pęczek natki pietruszki
– białko z dwóch jaj
– puszka krojonych pomidorów
– łyżeczka oregano
– 3 łyżki oliwy
– sól, pieprz, papryka mielona

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w plastry wzdłuż o grubości 1 cm. Posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wytrzeć kropelki w suchy ręcznik papierowy. Posiekać cebule i czosnek, na patelni podsmażyć. Dodać mięso, dusić około 10 minut. Zestawić z ognia, dodać natkę, sól, pieprz, paprykę. Białka rozbić widelcem, zanurzyć w nich plastry bakłażana. Smażyć przez minutę z każdej strony. Pomidory wymieszać z oregano, nagrzać piekarnik. Na plasterkach bakłażana układać farsz, zrolować i spiąć wykałaczką. Na dno naczynia żaroodpornego kłaść pomidory a na nich roladki.Piec około 30 minut.

roladki