Roladki wołowe duszone w kapuście

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Takie roladki, uduszone w pysznej sałatce z kapusty zasmakują domownikom i nawet wybrednym gościom

składniki:

  • 4 duże (albo 8 małych) plastry z udźca wołowego
  • 1 słoik 500 g sałatki Babuni np.Tenczynek (sałatka z białej kapusty z dodatkiem cebuli i buraczków, doprawiana octem)
  • 2 duże czerwone cebule
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony
  • sposób przygotowania: Plastry wołowiny nie powinny być zbyt grube bo będzie ciężko je rozbić. A rozbijamy je dokładnie tłuczkiem przez folię spożywczą – nic nie będzie pryskać a tłuczek nie porozrywa mięsa. Duże płaty po rozbiciu przecinamy na 2 kawałki. Każdy płat obficie oprószamy pieprzem mielonym, z obu stron. Cebule obieramy, jedną kroimy w cienkie piórka, drugą w cienkie półplasterki. Plastry boczku dzielimy na pół. Na każdym płacie mięsa, przy brzegu, układamy po kawałku boczku i kilku piórkach cebuli, zwijamy ciasno i spinamy szpadkami, obtaczamy w mące. Kiedy roladki są gotowe obsmażamy je na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Zrumienione ze wszystkich stron przekładamy do rondla. Na tę samą patelnię wkładamy masło i podsmażamy na nim drugą cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy połowę sałatki Babuni, podsmażamy chwilę i przekładamy do rondla z mięsem. Podlewamy ok. 1  szkl. wody, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. 1-1,5 godz.. Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie (wykałaczka lub widelec wchodzi w mięso bez trudu), doprawiamy solą, dodajemy resztę sałatki i  dusimy jeszcze 10 min.. Podajemy z pieczywem,  dodatkiem klusek śląskich albo kaszy. Sałatka jest przyprawiona nieco octem i dzięki temu mięso duszone w  niej skruszeje i będzie bardzo smaczne.

    file1300198281