Roladki schabowe z kolorkiem
Zawijaski ze schabu to jedno z prostszych dań .Zależy co wsadzimy do środka mamy inne danie .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 2 duże kotlety schabowe bez kości
- 2 plastry pikantnego sera żółtego ( użyłam Królewskiego )
- 2 paseczki z ogórka ( bez pestek )
- 2 paseczki czerwonej papryki
- 2 paseczki żółtej papryki
- sól
- pieprz mielony
- słodka papryka mielona
- 2 duże cebule
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oleju ( użyłam z pestek winogron )
- 1 łyżka masła
- 1 kostka bulionu wieprzowego Knorra lub innej przyprawy do zup i sosów
Kotlety ,, rozbić ” tłuczkiem do mięsa na duże plastry ( uważać by nie przeciąć mięsa ).Posolić i pop[ieprzyć. Na każdym ułożyć plaster sera , pasek ogórka, żółtej papryki i czerwonej papryki. Zawinąć brzegi i zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami. Oprószyć z wierzchu słodką papryką mieloną . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na mim roladki na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć roladki do małego garnuszka z grubym dnem, a na patelnię wlać wodę i wrzucić kostkę bulionową .Zagotować i dusić 5 minut. Przelać do garnuszka z roladkami .Przykryć i dusić do miękkości. na małym gazie. Płyn powinien lekko odparować a cebula zagęścić sos.Doprawić do smaku. Wyjąć roladki. Usunąć wykałaczki .Przekroić roladki na skos tak by było widać kolorowe nadzienie. Podawać z ziemniakami z wody po 2 połówki na porcję.