Roladki schabowe z kolorkiem

9 maja 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zawijaski ze schabu to jedno z prostszych dań .Zależy co wsadzimy do środka mamy inne danie .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 2 duże kotlety schabowe bez kości
  • 2 plastry pikantnego sera żółtego ( użyłam Królewskiego )
  • 2 paseczki z ogórka ( bez pestek )
  • 2 paseczki czerwonej papryki
  • 2 paseczki żółtej papryki
  • sól
  • pieprz mielony
  • słodka papryka mielona
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju ( użyłam z pestek winogron )
  • 1 łyżka masła
  • 1 kostka bulionu wieprzowego Knorra lub innej przyprawy do zup i sosów

Kotlety ,, rozbić ” tłuczkiem do mięsa na duże plastry ( uważać by nie przeciąć mięsa ).Posolić i pop[ieprzyć. Na każdym ułożyć plaster sera , pasek ogórka, żółtej papryki i czerwonej papryki. Zawinąć brzegi i zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami. Oprószyć z wierzchu słodką papryką mieloną . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na mim roladki na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć roladki do małego garnuszka z grubym dnem, a na patelnię wlać wodę i wrzucić kostkę bulionową .Zagotować i dusić 5 minut. Przelać do garnuszka z roladkami .Przykryć i dusić do miękkości. na małym gazie. Płyn powinien lekko odparować a cebula zagęścić sos.Doprawić do smaku. Wyjąć roladki. Usunąć wykałaczki .Przekroić roladki na skos tak by było widać kolorowe nadzienie. Podawać z ziemniakami z wody po 2 połówki na porcję.

file1273398869