Roladki drobiowe z natką pietruszki i pieczarkami

12 września 2012, dodał: Maria Anna Brzegowy
Artykuł zewnętrzny

Danie pyszne i zdrowe bo … bogate w witaminę C.

Będziecie potrzebować (na 2 osoby):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pęk świeżej natki pietruszki
  • plaster (opcjonalnie dwa) sera topionego
  • 3 – 4 duże pieczarki
  • ogórek kiszony
  • pieprz mielony
  • sól
  • łyżka masła
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:
1) Pierś z kurczaka myjemy, przekrajamy na pół, rozbijamy tłuczkiem tak cienko jak tylko się da
2) Obrane i umyte pieczarki kroimy na półplasterki i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Posypujemy szczyptą soli. Dusimy do miękkości, podlewając wodą
3) Natkę pietruszki dokładnie szatkujemy
4) Ogórka kroimy na cienkie paseczki
5) Rozbite płaty kurczaka posypujemy szczyptą pieprzu i odrobiną soli.
6) Na płaty nakładamy kolejno: natkę pietruszki, pół plasterka (plaster) sera, łyżkę uduszonych pieczarek, 2 – 3 paski ogórka kiszonego. Zwijamy w roladki
7) Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu(kurczak, w przeciwieństwie np. do kotletów schabowych – smaży się dość krótko). Odsączamy na papierowych ręcznikach.

Post powstał przy współpracy z portalem Uroda i Zdrowie i firmą Appetita