Roladki drobiowe z natką pietruszki i pieczarkami
Danie pyszne i zdrowe bo … bogate w witaminę C.
Będziecie potrzebować (na 2 osoby):
- podwójna pierś z kurczaka
- pęk świeżej natki pietruszki
- plaster (opcjonalnie dwa) sera topionego
- 3 – 4 duże pieczarki
- ogórek kiszony
- pieprz mielony
- sól
- łyżka masła
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
1) Pierś z kurczaka myjemy, przekrajamy na pół, rozbijamy tłuczkiem tak cienko jak tylko się da
2) Obrane i umyte pieczarki kroimy na półplasterki i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Posypujemy szczyptą soli. Dusimy do miękkości, podlewając wodą
3) Natkę pietruszki dokładnie szatkujemy
4) Ogórka kroimy na cienkie paseczki
5) Rozbite płaty kurczaka posypujemy szczyptą pieprzu i odrobiną soli.
6) Na płaty nakładamy kolejno: natkę pietruszki, pół plasterka (plaster) sera, łyżkę uduszonych pieczarek, 2 – 3 paski ogórka kiszonego. Zwijamy w roladki
7) Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu na średnim ogniu(kurczak, w przeciwieństwie np. do kotletów schabowych – smaży się dość krótko). Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Post powstał przy współpracy z portalem Uroda i Zdrowie i firmą Appetita