Rolada z kremem chałwowym

17 marca 2013, dodał: Miki
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
4 szt jajka,
1/2 szklanki mąka pszenna,
1/2 szklanki mąka ziemniaczana,
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
3/4 szklanki cukier,
150 gram margaryna,
1 łyżeczka cukier puder,
250 gram chałwa waniliowa,
1 mały słoiczek dżem porzeczkowy

Białka ubić na sztywną piane.Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąki z proszkiem oraz pianę z białek.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem i piec 10-15 minut na 200 C.Upieczone gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do dołu i zwinąć w rulon,pozostawić do wystygnięcia.Margarynę utrzeć z łyżeczką cukru pudru, powoli dodawać pokruszoną chałwę.Ciasto rozwinąć ,posmarować dżemem a potem kremem i zwinąć.Udekorować polewą z czekolady (4-5 kostek gorzkiej czekolady+ 2 łyżeczki margaryny rozpuścić w kąpieli wodnej) i schłodzić.

 

file1363531025



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz