Rolada Serowa
składniki:
50 dag żółtego sera
20 dag wędliny
2 jaja na twardo
2 gotowane marchewki
Pół małej puszki groszku
Natka pietruszki lub szczypiorek
ćwierć kostki masła
10 dag serka topionego
sól, pieprz
Z masła oraz z topionego serka, dodając soli i pieprzu, utrzeć gładką masę. Jaja, wędlinę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać, wymieszać, dodać groszek i połączyć z masą serową. Żółty ser pokroić w małe kostki, włożyć do grubszej foliowej torebki, umieścić w garnku z wrzącą wodą, obracać tak aby równo się roztopił. Trzeba uważać , aby torebka nie dotknęła dno garnka, bo ser będzie się topił nierównomiernie.
Gdy ser będzie miękki , należy wyjąc go z torebki i rozwałkować jak ciasto na prostokąt grubości 0,5 cm- trzeba to robić szybko, aby ser nie zastygł- posmarować przygotowaną masą. Owinąć ściereczką lub folią aluminiową i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny, kroić w plasterki.
Na wspaniałe sery zapraszamy do Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
ul. Koszykowa 20 Warszawa
www.waszsklep.com.pl