Rolada rybna

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Rolada rybna


Delikatne danie obiadowe ( z sosem ) .

Czas :1,5 godziny
Składniki
• 1 kg filetów rybnych bez skóry ( Panga , Dorsz , lub ryby słodkowodne )
• 1/2 łyżki soku z cytryny
• bułka namoczona w mleku i odciśnięta
• 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
• 2 jajka
• 1 cebula lub 1 mini kostka cebulowa Knorra
Vegeta
• liść laurowy,
• 2 ziarenka pieprzu,
• 2 ziela angielskie
• 2 kostki bulionu rybnego Knorra + 2 litry wody ( lub wywar z ryb i warzyw )
• 1 łyżka masła + masło do wysmarowania ściereczki
• sól
• pieprz mielony
• ¼ gałki muszkatołowej- zmielonej
• 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na maśle. Filety rybne i odciśniętą bułkę zmielić . Dodać jajka i kaszę mannę . Doprawić solą , pieprzem,Vegetą, gałką muszkatołowa, sokiem z cytryny do smaku . Wyrobić. Lnianą ściereczkę posmarować masłem .Wyłożyć masę rybną .Uformować wałek . szczelnie zawinąć w ściereczkę . Zawiązać końce nitką. W szerokim garnku zagotować wodę z kostkami bulionowymi , zielem angielskim , liściem laurowym i pieprzem . Do wrzącego włożyć roladę i gotować 1 godzinę na małym gazie .Wyjąć . Zostawić do ostygnięcia. Odwinąć i pokroić w plastry.
Jeśli ma być daniem obiadowym podgrzewać w sosie ,Można też zrobić w galarecie ., zalewie octowej , z majonezem .

 

nadesłane: Babciagramolka