rolada drobiowa z krokiecikami ziemnaczanymi

10 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

500 g piersi drobiowych

4 plastry sera żółtego

500 g ziemniaków

30 g sera żółtego startego

1/4 szklanki śmietany

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1/4 szklanki wody

1 jajko

3 łyżki mąki

sól, pieprz, papryka słodka natka pietruszki, gałka muszkatołowa, curry, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  • piersi przecinamy wzdłuż nie do końca rozkładamy i rozbijamy delikatnie,
  • przyprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką, curry i wkładamy na chwilę do lodówki,
  • po wyjęciu na piersi rozkładamy plastry sera posypujemy częścią posiekanej natki pietruszki, rolujemy i związujemy sznurkiem,
  • obsmażamy na patelni, a następnie pieczemy w piekarniku ok 15 min,
  • po upieczeniu roladę zdejmujemy z patelni,
  • do powstałego tłuszczu dodajemy masło, wlewamy śmietanę i wodę z mąką ziemniaczaną, doprawiamy i dodajemy resztę natki pietruszki, grzejemy aż sos zgęstnieje,
  • obrane ziemniaki gotujemy, ubijamy, od stawiamy do ostygnięcia,
  • dodajemy do nich starty ser, jajko, 2 łyżki mąki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką,
  • mieszamy, z masy formujemy małe krokieciki obtaczamy w reszcie mąki i obsmażamy na złoty kolor,
  • roladę kroimy i podajemy z krokietami i sosem

file1268222695