Rolada czekoladowa z wiśniami

1 listopada 2017, dodał: beautymarisa
Artykuł zewnętrzny
 
file1509546885
Ciasto:
  • 5 jajek
  • 9 dag cukru
  • 5 dag mąki
  • 4 dag kakao
  • łyżka oleju
Nadzienie:
  • 20 dag wiśni z kompotu lub świeżych
  • 50 ml spirytusu
  • 500 ml śmietany kremówki
Polewa i dekoracja:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  1. Oddziel żółtka od białek. Ubij pianę, dodaj cukier i żółtka. Dodaj przesianą mąkę i kakao, na końcu olej. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na czysty papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Następnie usuń papier, na którym piekł się biszkopt.
  2. Wiśnie zalej spirytusem i odstaw na kilka godzin (najlepszy efekt jest, gdy odstawisz je na całą noc). Śmietanę ubij, posmaruj nia biszkopt, na niej ułóż odsączone wiśnie. Zroluj biszkopt i zawiń ściśle w folię aluminiową. Wstaw do lodówki – najlepiej na noc, ale przynajmniej na kilka godzin. 
  3. Połowę czekolady podgrzej i rozsmaruj ją cienką warstwą na papierze do pieczenia, odstaw do stężenia. Usuń papier i pokrusz płat czekolady. Resztę czekolady rozpuść z masłem.
  4. Zdejmij folię z rolady, posmaruj ciasto polewą i udekoruj pokruszoną czekoladą. Odstaw do zaschnięcia.