Rolada cielęca z pomarańczami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rolada cielęca z pomarańczami

19 października 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 100 gram słoniny
– 2 ząbki czosnku
– duża cebula
– 800 gram cielęciny z udźca lub łopatki
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki listków tymianku
– 2 łyżki masła
– 2 pomarańcze
– pokrojona w paseczki skórka z 1 pomarańczy
– sól, pieprz

Słoninę pokroić w kostkę, ząbki czosnku obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebule w talarki. Cielęcinę rozkroić na płat, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Wierzch mięsa posmarować musztardą (najlepiej DIJON), posypać tymiankiem (część odłożyć), kostkami słoniny i czosnku. Płat ostrożnie zwinąć w roladę, przewiązać nicią, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, dorzucić cebulę, odłożoną część tymianku i skórkę pomarańczową. Podlać niewielką ilością wody i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec około godziny. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki. Tuż przed końcem pieczenia dodać do rolady, podgrzać.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz