Rolada cielęca z pomarańczami

19 października 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 100 gram słoniny
– 2 ząbki czosnku
– duża cebula
– 800 gram cielęciny z udźca lub łopatki
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki listków tymianku
– 2 łyżki masła
– 2 pomarańcze
– pokrojona w paseczki skórka z 1 pomarańczy
– sól, pieprz

Słoninę pokroić w kostkę, ząbki czosnku obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebule w talarki. Cielęcinę rozkroić na płat, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Wierzch mięsa posmarować musztardą (najlepiej DIJON), posypać tymiankiem (część odłożyć), kostkami słoniny i czosnku. Płat ostrożnie zwinąć w roladę, przewiązać nicią, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, dorzucić cebulę, odłożoną część tymianku i skórkę pomarańczową. Podlać niewielką ilością wody i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec około godziny. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki. Tuż przed końcem pieczenia dodać do rolady, podgrzać.



FORUM - bieżące dyskusje

Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Można znaleźć, ale przy 1-kanałowym zębie.
ryby
Ja jem głównie łososia i tuńczyka.