Rolada cielęca z pomarańczami

19 października 2010,
dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 100 gram słoniny
– 2 ząbki czosnku
– duża cebula
– 800 gram cielęciny z udźca lub łopatki
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki listków tymianku
– 2 łyżki masła
– 2 pomarańcze
– pokrojona w paseczki skórka z 1 pomarańczy
– sól, pieprz

Słoninę pokroić w kostkę, ząbki czosnku obrać, pokroić w cienkie plasterki, cebule w talarki. Cielęcinę rozkroić na płat, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Wierzch mięsa posmarować musztardą (najlepiej DIJON), posypać tymiankiem (część odłożyć), kostkami słoniny i czosnku. Płat ostrożnie zwinąć w roladę, przewiązać nicią, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, dorzucić cebulę, odłożoną część tymianku i skórkę pomarańczową. Podlać niewielką ilością wody i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec około godziny. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki. Tuż przed końcem pieczenia dodać do rolady, podgrzać.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...