Rolada biszkoptowa z konfiturą
4 jaja
opakowanie cukru waniliowego Delecta
łyżeczka skórki otartej z cytryny
100 gram cukru
120 gram mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml oleju
150 gram konfitury np. porzeczkowej
rum do rozrzedzenia konfitury
cukier puder
Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym oraz skórką. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ubita pianę z białek ostrożnie połączyć z żółtkami, wmieszać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, wlać olej i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut. Upieczone ciasto lekko oprószyć mąką tortową, przełożyć, obracają pergamin. Delikatnie oderwać papier z pieczenia. Konfiturę w razie konieczności rozrzedzić rumem, posmarować nią jeszcze ciepły biszkopt. Zwinąć biszkopt w roladę przy pomocy pergaminu. Odłożyć na 30 minut, posypać cukrem pudrem.