Rolada biszkoptowa z konfiturą | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Rolada biszkoptowa z konfiturą

13 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 jaja
opakowanie cukru waniliowego Delecta
łyżeczka  skórki otartej z cytryny
100 gram cukru
120 gram mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml oleju
150 gram konfitury np. porzeczkowej
rum do rozrzedzenia konfitury
cukier puder

Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym oraz skórką. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ubita pianę z białek ostrożnie połączyć z żółtkami, wmieszać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, wlać olej i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8 minut. Upieczone ciasto lekko oprószyć mąką tortową, przełożyć, obracają pergamin. Delikatnie oderwać papier z pieczenia. Konfiturę w razie konieczności rozrzedzić rumem, posmarować nią jeszcze ciepły biszkopt. Zwinąć biszkopt w roladę przy pomocy pergaminu. Odłożyć na 30 minut, posypać cukrem pudrem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...