Rogate drożdżówki ( wg Babcigramolki )

26 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Trochę pracochłonne , ale za to smaczne .

Czas : 2 godziny 15 minut

Składniki :

¾ szklanki letniego mleka
3 łyżki stopionego , przestudzonego masła + 3 łyżki stopionego masła do smarowania
1 łyżeczka majonezu
1 ¾ szklanki mąki
1,5 łyżki cukru trzcinowego + 8-10 łyżek do posypania
¼ łyżeczki soli
2 dag drożdży
1 szklanka rodzynek
½ szklanki nalewki wiśniowej ( słabej )

Rodzynki zalać nalewką wiśniową . Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką mąki i 2 łyżkami mleka. Wyrobić ciasto z mąki, drożdży, mleka, masła ( 3 łyżki ), majonezu, cukru ( 1,5 łyżki ), soli . Zostawić w misce przykryte ściereczka na godzinę aż wyrośnie. Podzielić na 8-10 części . Zostawić na 10 minut . Każdą część rozwałkować na placek wielkości talerzyka śniadaniowego . Rodzynki ( powinny wchłonąć całą wiśniówkę , jeśli nie odsączyć nadmiar płynu ) rozdzielić na tyle porcji ile jest placków ciasta . Każdy placek posmarować roztopionym masłem ,posypać 1 łyżką cukru i rozłożyć na nim rodzynki. Zwinąć w rulon. Rulon lekko rozpłaszczyć dłonią . Naciąć w środku wzdłuż jak przy robieniu faworków . Oba końce zawinąć od dołu w przecięcie i wyciągnąć rogi tak by sterczały do góry. Pozostawić na 20 minut . Piekarnik rozgrzać do 190 stopni . Posmarować drożdżówki wodą . Piec ułożone na papierze do pieczenia przez 20 – 25 minut (aż będą rumiane ).
Po co jest ta łyżeczka majonezu nie mam pojęcia . Taki przepis kiedyś dostałam od koleżanki i tak piekę .

nadeslane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...