Mięciutkie rogaliki z serkiem i borówkami, które znikają w kilka minut. Domowe, pachnące i idealne do kawy

dodał: Marta Dasińska
Ulepszona forma jagodzianek to właśnie te rogaliki z serkiem i borówkami. Idealne na dwa kęsy, ale na tym się nie skończy. Od razu warto przygotować podwójną porcję z tego przepisu. Rogaliki z serkiem śmietankowym i borówkami to cudowny przysmak.
Maślane, kruche rogaliki wypełnione słodkim serkiem śmietankowym z wanilią i jagodami. To niebo na talerzu i tak łatwe do zrobienia! Wszyscy je u mnie bardzo lubią i znikają w bardzo szybkim tempie.
Ciasto jest bardzo delikatne, pulchne i rozpływające się w ustach. Mam od lat jeden sprawdzony przepis, którego się trzymam i jest bazą do wielu wypieków, słodkich jak i wytrawnych. Rogaliki można też przygotować z nadzieniem jakie lubimy, świetnie nadaje się także masa makowa z orzechami lub tradycyjna marmolada.
To wspaniały deser, który polecam wszystkim smakoszom. Rogaliki można przygotować zarówno ze świeżych borówek, jak i owoców mrożonych. Owoców mrożonych wcześniej nie rozmrażamy. Świetnie smakują z herbatą, kawą, kakao i zimnym mlekiem. Jaka pora roku i jaki dzień są najlepsze na ich upieczenie? Odpowiedź jest oczywista: każda!
Dodatek nie tylko do śniadania – rogaliki pokocha cała rodzina
Rogaliki są pracochłonne. Ale jest też dobra wiadomość! Nie potrzebujemy żadnego wymyślnego sprzętu ani żadnych specjalnych składników. Jeśli więc szukacie weekendowego pomysłu na deser i macie ochotę na świeże, domowe ciasto (czyż nie mamy go wszyscy?), to polecam przygotować rogaliki z borówkami i serem. Przed szykowaniem rogalików drożdżowych polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki.
Rogaliki drożdżowe to idealne towarzystwo do herbaty lub kawy, ale także doskonałe jako przekąska w ciągu dnia. To nie tylko smaczny deser, ale także pyszny dodatek do śniadania czy podwieczorku. Ich uniwersalność sprawia, że są ulubioną słodkością nie tylko dzieci, ale również dorosłych. To klasyczny wypiek, który kojarzy się z domowym ciepłem i rodzinnymi spotkaniami. Ale nadzienie to pomysł nowoczesny i oryginalny. Można zatem połączyć tradycję z nowoczesnością.
Jak przygotować rogaliki z borówkami?
Składniki:
– 300 ml mleka
– 100 g cukru
– 15 g drożdży
– 750 g mąki
– 1 jajko, 2 żółtka
– 60 g masła, rozpuszczonego
– 100 g margaryny
– 2 łyżki śmietany
Nadzienie:
– duże opakowanie serka śmietankowego, temperatura pokojowa
– ½ szklanki (100 g) cukru granulowanego
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 szklanka świeżych borówek
– cukier puder, do posypania
Przygotowanie:
Odrobinę mleka podgrzać z łyżką cukru, dodać drożdże i dwie, trzy łyżki mąki. Składniki na zaczyn rozetrzeć, pozbywając się grudek. Masło rozpuścić w rondlu. Mąkę przesiać do misy robota kuchennego lub na stolnicę. Dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto drożdżowe wyrabia się za pomocą haka lub ręcznie przez 10 minut, natomiast przy użyciu robota kuchennego wystarczy połowa tego czasu. Im więcej powietrza wtłoczymy podczas wyrabiania ciasta, tym będzie bardziej delikatne i pulchne po upieczeniu. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc.
Do średniej miski dodaj serek śmietankowy, cukier i sok z cytryny. Używając miksera ręcznego wymieszać, aż masa będzie kremowa. Ciasto przełożyć na stolnicę lub blat, oprószony mąką. Ponownie zagnieść i podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 25-30 cm (im cieniej i większy placek tym lepiej). Rozwałkowany placek podzielić na osiem trójkątów. Na wierzch każdego trójkąta nałożyć około 1 łyżeczki mieszanki serka śmietankowego. Podzielić borówki równo między każdy z trójkątów i zwijać ku wierzchołkowi, formując boki rogala. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia z zachowaniem niewielkiego odstępu. Wierzch można posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec przez 10-20 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.