Rogaliki nadziewane ziemniakami

23 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
Ciasto: ½ szklanki (125 ml) letniej wody
1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
3 szklanki (470 g) mąki
1 ½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
½ szklanki (125 ml) mleka
1 jajko + 1 białko (żółtko do glazury)
½ szklanki oleju.
Nadzienie: 3 łyżki oleju
1 mała cebula
4 średnie ziemniaki, ugotowane i obrane
30 dag mielonego mięsa
1/3 szklanki posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki czy koperku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przygotować ciasto. Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i pozostawić na około 5 min. W misce, połączyć mąkę, sól, cukier i wymieszać. Dodać mieszaninę drożdży, mleka, jaj i oleju i wymieszać przy użyciu rąk, aż ciasto przybierze formę piłki. Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnę i ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne, około 5-6 min. Przełożyć do dużej miski, przykryć ręcznikiem kuchennym lub owinąć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny. Ciasto powinno być miękkie. W tym czasie przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu, dodać cebulę i smażyć przez około 5 min., aż lekko zbrązowieje. Dodać mięso i smażyć jeszcze ok. 4 min. W misce rozgnieść ugotowane ziemniaki, dodać podsmażoną cebulkę z mięsem, świeże zioła, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na małe kulki ok. 4 cm średnicy (powinno wyjść 22-25 kulek). Rozwałkować każdą kulkę na placek o średnicy ok. 10 cm. Położyć 1 łyżkę farszu i zawijać brzegi placka w kierunku środka, zagnieść końce, delikatnie spłaszczyć. Umieść rogale na blaszce do pieczenia w odległości ok. 2,5 cm od siebie, i pozwolić im odpocząć ok. 15 min. Rozgrzać piekarnik do 180C. Poglazurować i piec ok. 25 min.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz