Rogaliki drożdżowe

9 czerwca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2,5 szklanki mąki
0,5 kostki margaryny
8 łyżek cukru
5 dkg drożdży
4 jaja
1 szklanka mleka
Cukier waniliowy
Nadzienie: marmolada smakowa Agrovita, wg upodobań: wiśniowa, różana lub truskawkowa
Sposób przygotowania:

Zrobić zaczyn z łyżeczki cukru, łyżki mąki, drożdży i ½ szklanki ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę stopić. Do przesianej mąki dodać rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, margarynę. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować okrągły placek z ciasta i wyciąć z niego trójkąty. Na środek każdego trójkąta położyć łyżeczkę marmolady Agrovita i zwijać rogaliki. Posmarować białkiem. Piec do uzyskania jasnozłotego koloru. Smacznego!
   

na podstawie: www.agrovita.pl