Rodzaje kawy z mlekiem – poznaj aromatyczny świat kawy
We Włoszech kawę z mlekiem pija się tylko do południa. Jeśli turysta zamawia cappuccino po południu wzbudza to u mieszańców Półwyspu Apenińskiego współczucie, ponieważ uważają oni, że taka kawa powoduje niestrawność! U nas, na szczęście, kawę z mlekiem pija się o każdej porze dnia, a badania pokazują, że w kawiarniach najczęściej zamawiamy właśnie ten napój z dodatkiem mleka.
W końcu jak tu się oprzeć cappuccino, macchiato, latte czy kawie mokka? Podstawą każdej kawy z mlekiem jest espresso, a różnice smakowe wynikają z użytych proporcji kawy w stosunku do mleka, kolejności i sposobie ich wlewania do szklanki czy filiżanki oraz ewentualnych dodatków. Najbardziej popularne kawy z mlekiem zawędrowały do nas z Włoch. Tych podstawowych jest kilka. Przepisy powstały na podstawie treści dostępnych w obrębie witryny https://przepisynakawe.pl/.
Znane na całym świecie cappuccino przygotowuje się z jednej porcji espresso, które przykryte jest 100 ml spienionego mleka. Przy prawidłowo przygotowanym cappuccino na obwodzie filiżanki widoczna jest ciemna obwódka pianki (crema) z espresso. Pijąc dobrze przygotowane cappuccino najpierw wyczuwamy smak espresso, a dopiero później delikatny smak mleka. Cappuccino możne być posypane odrobiną czekolady lub kakao.
Macchiato to espresso z niewielką ilością spienionego mleka. Samą nazwę kawy z języka włoskiego można przetłumaczyć jako „splamione”, choć często spienione mleko dodawane jest w stosunku 1:1.
Latte jest kawą przygotowywaną z jednej porcji espresso i dużej ilości dobrze spienionego ciepłego mleka. Ważne, by mleko wlać do espresso. W wysokiej szklane widoczne będą trzy charakterystyczne warstwy. Na dole mleko, drugą warstwą jest espresso, a na samej górze powinna znaleźć się mleczna piana.
Latte macchiato również podaje się w długich przezroczystych szklankach, ale przygotowując tę kawę, odwrotnie niż w przypadku latte, należy wlać espresso do spienionego mleka. Kawę dodaje się ostrożnie, wlewając ją po ściance szklanki, tak by espresso również pozostało pod warstwą spienionego mleka. Podobno kawa ta w porównaniu z latte smakuje bardziej mlecznie, ale to sprawa dość indywidualna.
Mokka również oparta jest na espresso i ciepłym mleku, ale zasadniczym składnikiem jest czekolada dodawana zazwyczaj w formie syropu. Czekolada może być ciemna lub mleczna, a nawet biała. Caffe mokka zazwyczaj dekorowana jest bitą śmietaną posypaną cynamonem lub kakao. Sama nazwa „mokka” pochodzi od portu Mokha w Jemenie, skąd sprowadza się kawę właśnie o czekoladowym smaku.
Warto jeszcze wspomnieć o frappe, która także jest typową kawą z mlekiem, ale podawaną na zimno. Podstawą jest oczywiście włoskie espresso, do którego dodaje się wodę i kostki lodu, a następnie przykrywa spienionym mlekiem. Serwuje się ją w wysokiej szklance ze słomką.
W kawiarni kawa przygotowana przez specjalistę z pewnością smakuje wyśmienicie, ale można pokusić się o samodzielne przygotowanie jej w domu. Znając ogólne zasady i proporcje, które muszą występować między kawą a mlekiem, można poeksperymentować. Jeśli lubi się kawę z dodatkiem mleka, a bazą będzie dobrej jakości kawa, to nie sposób jej zepsuć, może tylko smakować troszkę inaczej – a może nawet i lepiej?
Jeśli nie mamy ekspresu ciśnieniowego, są przecież inne, znacznie tańsze metody parzenia intensywnej i aromatycznej kawy. Możemy zaparzyć kawę w kawiarce, za pomocą french pressu, drippera czy chemexa. Na rynku jest także wiele różnych spieniaczy, nie tylko elektrycznych, ale i ręcznych, które świetnie się sprawdzają. Nie wspominając już o całej gamie dodatków do kaw w postaci syropów czy posypek. Nic tylko próbować, bawić się i cieszyć smakiem niepowtarzalnej i własnej kawy z mlekiem.