Rodem z Italii Carbonara, wersja bez udziwniania

23 października 2013, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Dlaczego taka nazwa? Bo carbonara, którą możemy zamówić w polskich restauracjach jest przeważnie zupełnie inna od tej prawdziwej, włoskiej. Śmietanowe sosy, powymyślane dodatki niewiele mają wspólnego z tą pierwotną. Ja mam ten przepis od kolegi, który przez jakiś czas mieszkała u zwykłej włoskiej rodziny i tam właśnie tak się jadło. Składniki spisałam tak mnie więcej, bo robię na oko. A tak jako ciekawostkę powiem, że spaghetti carbonara to nie jest jakieś wykwintne włoskie danie jakbym można czasem sądzić. Wręcz przeciwnie – to danie, które powstało w czasach ogromnej biedy, gdy łączyło się najprostsze składniki, jakie były pod ręką.

składniki:
boczek 100 g.
cebula 1 duża
makaron tagliatele 400 g.
3 jajka
2 łyżki śmietany 18%
parmezan (prawdziwy) 2 łyżki
sól
grubo mielony pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ważne by ugotować al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy wraz z posiekaną drobno cebulką.
Makaron wrzucamy na patelnię.
W międzyczasie w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startym parmezanem, doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem, całość mieszamy na gładką masę i wlewamy to wszystko na patelnię z makaronem i dodatkami. Mieszamy chwilę na ogniu, ale chwileczkę, ok. minutki, bo sos ma być gładki, a jak dłużej potrzymamy to jajko się zetnie i będzie jajecznica ;)

file1382540127



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy da się przeżyć za 10 zł dzienni…
Czasem można się ograniczyć, ale ja szczerze mówią nie umiałabym długo przeżyć bez mięsa,...
Czy da się przeżyć za 10 zł dzienni…
Znalazłam artykuł, gdzie ktoś opisywał, co kupił na całodzienne wyżywienie i ciekawe, że wydał...
Podwyżki opłat sanatoryjnych
Sanatorium za bardzo nie leczy, tylko czasowo poprawia funkcjonowanie człowieka. A leki trzeba...
Narząd najszybciej się starzejący.…
U mnie to chyba mózg bo ciągle czegoś zapominam ostatnio :D