Robynne Chutkan „Zdrowa lekkość brzucha” – recenzja | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Robynne Chutkan „Zdrowa lekkość brzucha” – recenzja

18 kwietnia 2016, dodał: Karolina
Artykuł zewnętrzny

Dr Robynne Chutkan to prawdziwa skarbnica wiedzy — niedawno mogliśmy zaczytywać się w „Dobrych bakteriach”, a już teraz mamy w rękach wspaniałą „Zdrową lekkość brzucha”, której także patronujemy! Co sprawia, że książki amerykańskiej gastroenterolog są tak porywające?

zdrowa-lekkosc-brzucha-b-iext32396609

Jeśli zmagasz się ze wzdęciami, zaparciami czy jakimkolwiek dyskomfortem w brzuchu, wiedz, że nie dzieje się to przypadkiem. Powody mogą być różne: od poważnej nietoleracji glutenu, przez tajemniczą aerofagię czy zespół jelita drażliwego, po problemy hormonalne. Rozwój złych bakterii w naszym organizmie może wyrządzić naprawdę wiele złego — warto zatem pamiętać, że nie jest to tylko wina fast foodów, alkoholu, słodyczy czy chemikaliów — nawet jeśli przestrzegamy zdrowej diety, możemy nie przyswajać upragnionych składników odżywczych, gdy bakterie jelitowe nie są w dobrej formie.

Zobacz również: Robynne Chutkan „Dobre bakterie” – recenzja

Dr Robynne Chutkan w swojej najnowszej książce „Zdrowa lekkość brzucha” robi coś naprawdę niesamowitego — na tle realnych problemów jelitowo-żołądkowych przedstawia nie tylko różnorakie przyczyny ich powstawania, ale także pomaga nam zdiagnozować trawienny problem. W sposób niezwykle przejrzysty, kompleksowy, poparty badaniami i lekarskim doświadczeniem, dr Chutkan radzi nam jak zapobiegać problemom w brzuchu i jak dążyć do jego tytułowej lekkości.

Dr Chutkan nie boi się trudnych tematów — z łatwością „przeprowadza” czytelnika przez meandry ludzkiego organizmu — począwszy od żołądka, przez jelita i odbyt, wskazując na co należy zwrócić szczególną uwagę — jak to, co jemy i pijemy, wpływa na działanie poszczególnych organów i przebieg całego procesu trawienia. Największym atutem tej książki zdaje się jednak być coś całkowicie innego — mowa oczwiście o 10-dniowym planie uwolnienia brzucha od wszelkich „ciężkości”, co prowadzi oczywiście do stałych nawyków i większej świadomości trawiennej każdego z nas. Podobnie jak „Dobre bakterie”, „Zdrowa lekkość brzucha” to także świetny kulinarny poradnik pełen świetnych przepisów i, co najważniejsze, porad dotyczących osiągnięcia upragnionej lekkości. Nowa książka Robynne Chutkan to pozycja, której należy przyznać, że jest nie tylko rzetelną, profesjonalną i przyjazną czytelnikowi publikacją — stanowi skarb, na bazie którego możemy zbudować całe nasze (i nie tylko) „lekkie” życie!

Recenzja: Karolina Skoczylas

Książkę kupisz TUTAJ.






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz