Risotto z porem i prawdziwkami
Składniki:
– 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
– 300 g prawdziwków
– 2 pory
– 150 g szynki
– cebula
– 1 l bulionu warzywnego
– 50 g startego parmezanu
– łyżka posiekanej natki
– łyżka masła i oliwy
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Prawdziwki dobrze oczyścić i pokroić. Pory umyć, usunąć wierzchnie liście i pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, a szynkę pokroić na kawałki. Na dużej głębokiej patelni roztopić masło, dodać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać pory i szynkę, zrumienić i wsypać ryż. Kiedy ryż się zeszkli, dodać grzyby, smażyć 5 minut i wlać chochlę bulionu. Gdy ryż wchłonie płyn, znów dodać porcję bulionu. Kiedy wykorzysta się cały bulion, dodaje się do risotta parmezan oraz natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać. Podawać od razu.