Risotto z porem i prawdziwkami

11 września 2012,
dodał: Karolina
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
– 300 g prawdziwków
– 2 pory
– 150 g szynki
– cebula
– 1 l bulionu warzywnego
– 50 g startego parmezanu
– łyżka posiekanej natki
– łyżka masła i oliwy
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Prawdziwki dobrze oczyścić i pokroić. Pory umyć, usunąć wierzchnie liście i pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, a szynkę pokroić na kawałki. Na dużej głębokiej patelni roztopić masło, dodać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać pory i szynkę, zrumienić i wsypać ryż. Kiedy ryż się zeszkli, dodać grzyby, smażyć 5 minut i wlać chochlę bulionu. Gdy ryż wchłonie płyn, znów dodać porcję bulionu. Kiedy wykorzysta się cały bulion, dodaje się do risotta parmezan oraz natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać. Podawać od razu.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...