Risotto z porem i prawdziwkami

11 września 2012, dodał: Karolina
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 300 g ryżu (najlepiej arborio lub carnaroli)
– 300 g prawdziwków
– 2 pory
– 150 g szynki
– cebula
– 1 l bulionu warzywnego
– 50 g startego parmezanu
– łyżka posiekanej natki
– łyżka masła i oliwy
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Prawdziwki dobrze oczyścić i pokroić. Pory umyć, usunąć wierzchnie liście i pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, a szynkę pokroić na kawałki. Na dużej głębokiej patelni roztopić masło, dodać oliwę, podsmażyć cebulę, dodać pory i szynkę, zrumienić i wsypać ryż. Kiedy ryż się zeszkli, dodać grzyby, smażyć 5 minut i wlać chochlę bulionu. Gdy ryż wchłonie płyn, znów dodać porcję bulionu. Kiedy wykorzysta się cały bulion, dodaje się do risotta parmezan oraz natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszać. Podawać od razu.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...