Pomysł na szybki obiad: risotto z mięsem i warzywami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
Wieprzowina, łopatka 50 g (lub jakiekolwiek inne mięso z zupy)
Ryż 30 g
Mała marchew, pół pietruszki, cienki plaster selera
odrobina masła
Wstaw torebkę ryżu do gotowania. Mięso umyj i ugotuj w niewielkiej ilości wody – żeby było szybciej i ekonomiczniej warto wykorzystać mięso z zupy (o ile np. poprzedniego dnia gotowaliśmy zupę). Warzywa umyj i pokrój drobno lub zetrzyj na tarce, dodaj do mięsa pod koniec gotowania. Następnie wyjmij mięso i pokrój w paski lub w drobną kostkę. Ryż połącz z warzywami i mięsem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz masło.
Przed podaniem można zapiec w piekarniku z odrobiną startego sera – ale wtedy nie zmieścimy się w 30 minutach ;)