Risotto z bobem i koperkiem
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 150 g ryżu do risotto,
- 650 ml mleka
- 2 łyżki stołowe masła,
- 300 g świeżego bou,
- 1/2 łyżeczki lubczyku,
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej,
- szczypta czosnku w proszku lub 1 ząbek świeżego czsnku
- 1/2 pęczka koperku,
- sól, pieprz
- 2-3 pomidory średniej wielkości ewentualnie pomidorki koktajlowe
PRZYGOTOWANIE:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i obieramy z łupinek. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i chwilkę go smażymy, aż ziarna staną się szkliste. G ryż się zeszkli zalewami go chochlą mleka tak, aby zakrył ryż cienką warstwą (jeśli ktoś nie lubi mleka może do tej potrawy użyć bulionu), smażymy ryż cały czas mieszając. Gdy ryż wchłonie mleko ponownie dolewamy chochlę mleka. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż stanie się miękki. Podczas dolewania mleka na patelnie do ryżu wsypujemy do smaku: sól, pieprz, czosnek, lubczyk i słodką paprykę. Gdy ryż już będzie miękki zdejmujemy go z ognia i łączymy z bobem i posiekanym koperkiem. Podajemy na ciepło ze świeżymi pomidorami.