Risotto i kaszotto – recenzja | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Risotto i kaszotto – recenzja

22 maja 2019, dodał: pinkmause
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares
Produkty zbożowe, w tym kasze i ryż stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia. Produkty zbożowe mają istotne znaczenie w żywieniu człowieka i powinny być podstawą diety. Produkty te są bogatym źródłem energii, węglowodanów złożonych, w tym błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin z grupy B i składników mineralnych. Zaleca się spożywanie codziennie 5-11 porcji różnych produktów zbożowych, co oznacza, że w każdym posiłku powinien znaleźć się co najmniej jeden produkt z tej grupy. Należy preferować produkty jak najmniej przetworzone, z nieoczyszczonego ziarna, w tym grube kasze (jęczmienna, gryczana) i brązowy ryż, bowiem te produkty mają większą wartość odżywczą (błonnik, białko, witaminy, składniki mineralne) niż produkty z oczyszczonego ziarna.
Największą wartość kaloryczną mają kasze pszenne (manna, kuskus), natomiast najmniej kaloryczne są kasze jęczmienne. Największe ilości białka zawiera kasza gryczana i kasza krakowska. W porównaniu do innych białek zbóż jest to białko o stosunkowo wysokiej wartości odżywczej. Również kasza jaglana dostarcza sporych ilości dobrej jakości białka. Największe ilości węglowodanów zawiera kasza kukurydziana i kasze pszenne, a najmniejsze kasze z gryki i prosa. W kaszy gryczanej i krakowskiej część skrobi ma postać skrobi opornej (RS –resistant starch). Związek ten nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym człowieka, tak jak zwykła skrobia. Obecność skrobi opornej powoduje, że produkty z dodatkiem gryki mają mniejszy indeks glikemiczny niż wyroby z innych zbóż. Kasza jęczmienna w porównaniu do innych kasz jest najbogatszym źródłem błonnika pokarmowego. Jedną z podstawowych frakcji błonnika stanowią beta glukany, które mogą zmniejszać zawartość cholesterolu w organizmie i zapobiegać chorobom układu krążenia. Kasza gryczana jest także bogatym źródłem błonnika pokarmowego (frakcją występującą w największej ilości są hemicelulozy). Kasza jaglana zawiera niedużo błonnika, mniej niż inne kasze. Kasze grube stanowią bogate źródło witamin z grupy B. Produkty zbożowe zawierają znaczne ilości kwasu fitynowego, szczególnie dużą zawartością tego związku charakteryzują się kasza gryczana oraz brązowy ryż.
Kasze i ryż są uniwersalne i łatwe w przygotowaniu. Ryż i produkty zbożowe wyśmienicie smakują i są uniwersalne – nadają się zarówno do potraw na słono, jak i na słodko. Można łączyć je z różnymi produktami. Z kasz i ryżu można sporządzać rozmaite potrawy, podawane jako danie główne, przekąski, desery i inne dania. Kasze i ryż mogą stanowić dodatek do zup oraz dań mięsnych, warzywnych i grzybowych, także jako składnik sałatek, deserów i ciast. Przygotowuje się też z nich samodzielne posiłki, które doczekały się nawet swoich nazw. Można przyrządzać z nich puree, desery, risotto, kaszotto czy kernotto. A fantastyczne pomysły na ich przygotowanie znajdziemy w książce Risotto i kaszotto wydanej nakładem Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook.
Z kilku stron wstępu dowiemy się o ryżu i kaszy, sposobach ich gotowania, wartościach odżywczych i zdrowotnych, rodzajach i możliwościach ich łączenia z innymi produktami. Następnie zanurzymy się w świat kulinarnych przyjemności – przepisów na ciekawe, smaczne i oryginalne smakołyki z ryżu i kaszy. Wśród risotto oczarują nas pomysły na przygotowanie risotto marchewkowego, z brukselką lub burakami, risotto z cytryną i miętą, cukinią i wędzonym łososiem, dynią i serem pleśniowym, fasolką szparagową, kurkami, małżami lub porem. Osobiście najbardziej przypadły mi do gustu i zaciekawiły przepisy na risotto ze szparagami, cytryną i miętą, risotto z gorgonzolą oraz risotto w wydaniu pomidorowym.
Pomysły na kaszotto, to między innymi przepisy na kaszotto z groszkiem i miętą, z brokułem i migdałami, dynią i orzeszkami piniowymi, kurczakiem i pomidorami, leśnymi grzybami, pieczarkami czy szpinakiem. Sama mam ochotę wypróbować przepis na kaszotto z chorizo i kurczakiem lub kaszotto z dynią i szałwią oraz zestawienie kaszy z marchewką i granatem. W tej niezwykłej książce znajdziemy również przepisy na tzw. wariacje z kaszą i ryżem, w tym receptury na dania z: kaszy bulgur z jarmużem i pomidorami, kaszy jaglanej z cukinią i kozim serem, kaszy z fasolą i szpinakiem lub porem i kalafiorem, kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu, ryż w połączeniu z dynią i orzeszkami pekan lub pilaw z kurczakiem. Niezwykle apetycznie wygląda również przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej z jajkami, paellę z kurczakiem czy też gulasz bulgur z ciecierzycą i bakłażanem.

Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy do własnej kuchni. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony. Właśnie wydanie tego niezwykłego, praktycznego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem, kaszowo-ryżowej rozpusty zarówno recepturowej, jak też graficznej. Ta książka, może stać się najlepszą przyjaciółką każdej gospodyni, której znudziły się ziemniaki w roli głównej codziennego menu. Kasza i ryż to wspaniała alternatywa domowych obiadów, a także wspaniały i zdrowy dodatek do codziennej diety.

Książkę polecamy wszystkim, bowiem prezentowane przepisy wzbogacą każdy domowy niezbędnik nowymi pomysłami na pyszny, zdrowy i szybki obiad pełen niezwykłości i ciekawych połączeń. Stań się koneserem dań zdrowych, obiadów zdrowych i lekkostrawnych i zaproś kasze lub ryż do swojego jadłospisu. każdemu wyjdzie to na zdrowie, a i smak zostanie rozpieszczony i dowartościowany. Polecamy gorąco.

Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy. Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste!  www.bookandcook.pl

Wydawnictwo Olimp Media

 

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares





Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz