Risalamande

8 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

image1
Składniki (na 4 porcje):

1 l mleka,

65 g krótkoziarnistego ryżu,

1/2 laski wanilii (drugą połowę zachować do przygotowania sosu),

250 ml śmietanki kremówki,

3 łyżki cukru pudru,

65 g płatków migdałowych,

1 cały migdał;

Sos:

1,5 szklanki (ok. 185 g) czarnych porzeczek lub wiśni, 1/2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki cukru, 1/2 laski wanilii, 1,5 szklanki wody + 2 łyżki wody do rozprowadzenia skrobi ziemniaczanej, 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej.

Przygotowanie:

Połowę laski wanilii przeciąć wzdłuż. Wyskrobać miąższ. Mleko umieścić wraz z miąższem wanilii w garnku. Zagotować. Zmniejszyć ogień, stopniowo dodawać ryż cały czas mieszając. Ponownie zwiększyć ogień, doprowadzając mleko do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na bardzo malutkim ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godz. lub do czasu, aż ryż zmięknie i wchłonie całe mleko. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Wraz z migdałami dodać do wystudzonego ryżu. Jeśli ryż jest mało słodki, dosłodzić. Można też dodać więcej płatków migdałowych. Sos: Owoce umieścić w rondelku. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, zalać wodą. Wrzucić laskę wanilii i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż zmiękną. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody. Owoce doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszając powoli wlać skrobię ziemniaczaną. Gotować chwilkę na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Polać ryż.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...