Rigodon dla całej rodzinki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3 szklanki mleka
· 3 jajka
· 20 dag wędzonego boczku
· sproszkowany tymianek
· imbir i gałka muszkatołowa
· pieprz i sól
· Olej Wielkopolski
Przygotowanie:
Pokroić boczek w kostkę i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach Oleju Wielkopolskiego. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w jednej szklance mleka. Wbić jajka do miski, wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną z mlekiem i dolewając stopniowo pozostałe mleko mieszać kilka minut.
Dodać boczek, doprawić tymiankiem, imbirem, gałką, solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować Olejem Wielkopolskim. Wlać masę jajeczną z boczkiem i ziołami. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C i piec w nim placek przez 30 minut.