Rigodon dla całej rodzinki

11 marca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

·    3 łyżki mąki ziemniaczanej
·    3 szklanki mlekafile1299855053
·    3 jajka
·    20 dag wędzonego boczku
·    sproszkowany tymianek
·    imbir i gałka muszkatołowa
·    pieprz i sól
·    Olej Wielkopolski

Przygotowanie:

Pokroić boczek w kostkę i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach Oleju Wielkopolskiego. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w jednej szklance mleka. Wbić jajka do miski, wymieszać, dodać mąkę ziemniaczaną z mlekiem i dolewając stopniowo pozostałe mleko mieszać kilka minut.
Dodać boczek, doprawić tymiankiem, imbirem, gałką, solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować Olejem Wielkopolskim. Wlać masę jajeczną z boczkiem i ziołami. Rozgrzać piekarnik do 150 st. C i piec w nim placek przez 30 minut.